: Home › › Početak grejne sezone

Pismo posvećeno sugrađanima koji su na sistemu daljinskog grejanja, (ona velika većina koja ima kvalitetno grejanje)

Pismo posvećeno sugrađanima koji su na sistemu daljinskog grejanja,
(ona velika većina koja  ima kvalitetno grejanje)

 

Poštovani komšija,

ti koji si na daljinskom grejanju,

kome su do skoro svi ostali zavideli,

koji do skoro nisi strepeo kada je zima na pomolu,

koji si sa podsmehom gledao na ostale kada kalkulišu koliko će čega u toku zime da potroše...

 

Probudi se,

 

Seti se da si odavno video svog komšiju, koji se greje na gas, kako se bori da jedva skrpi ratu za kredit koji je uzeo da postavi izolaciju na svojoj kući.

Seti se kiliko si puta tog komšiju video kako u kući hoda u nekom džemperiću, dok si ti, ponosno, sa svog prozora demonstrirao letnju garderobu. U sred zime.

On je, za razliku od tebe, odavno počeo da proučava svoj račun za gas. On je prošao fazu nezadovoljstva i gunđanja. Prošao je fazu kada treba kriviti nekog drugog za situaciju u kojoj se nalazi. Otišao je korak dalje i rešio da sam preduzme nešto, kako bi smanjio svoje račune. Shavtio je da od njega mnogo toga zavisi.

Ti još uvek nisi prošao tu fazu. Tebi su, još uvek, svi drugi krivi. Od svih očekuješ da imaju razumevanja i da se prilagode, a da li si se ti prilagodio novoj situaciji?

A nova situacija nalaže da više neće biti proizvoda koji se naplaćuje paušalno, „od oka“, po proceni. To se odnosi i na grejanje. I ono će se naplaćivati prema izmerenoj, potrošenoj energiji. Iskjlučivo tako!

Da li si ti spreman za to? Ko će biti odgovoran za tvoju visoku potrošnju, koja će doneti i visoke račune?

Razumemo kako razmišljaš i u pravu si za jedno: Ni država, ni distributeri toplotne energije nisu spremni za taj trenutak.

 

Izgleda da se ni oni nisu probudili!

 

Država izgleda ima mnogo prečih briga od toga da narodu predoči šta ga očekuje, da ga pouči i edukuje, da donese kvalitetnu zakonsku regulativu. Kada ništa od ovoga ne uspeva, kako od nje očekivati ono što u svim normalnim zemljama postoji: da država materijalno pomaže i stimuliše postavljanje izolacije na objektima, kupovinu i zamenu dotrajalih i neefikasnih sistema grejanja, upotrebu savremenih sistema...

Sa druge strane distributeri imaju neku svoju priču. Oni se godinama spremaju za taj trenutak (prelazak na naplatu po utrošenoj energiji), ali nisu još uvek obavili sve pripreme. Nisu definisali kvalitetan tarifni sistem, nisu vas, kao korisnike, upoznali sa pravima i obavezama, nisu vam svima omogućili da možete da štedite ako se za to budete odlučili, nisu još mnogo toga...

 

Sada je tebi lakše, zašto bi se ti probudio i bio spreman, kada veći i jači od tebe to nisu. Oni bi trebalo da budu ozbiljniji, da razumeju problematiku, trenutak, da budu u koraku sa vremenom i tendencijama. Kada oni to nisu, šta da se očekuje od tebe, malog građanina, jedinke čiji glas se ni ne čuje?

Tu si u potpunosti u pravu. Prvo oni mora da budu spremni za ovakve promene, pa tek onda Vas da upute. Tako bi trebalo...

Međutim, nisu oni ti kojima će, verovatno već sledeće godine, pristizati računi na koje nisu navikli: viši, komplikovaniji, teži ra zazumevanje…

 

Ti ćeš zuriti u njih, ne shvatajući šta ti se dogodilo.

 

Ti ćeš besneti, pretiti činovnicima koji nisu krivi za tvoju situaciju.

Krivićeš sve druge, od Države, gradonačelnika, distributera toplotne energije, šalterskih radnika… I verovatno ćeš biti u pravu, ali zapitaj se:

Koliko si se ti potrudio da budeš spreman za promene za koje si čuo da se dešavaju, ali nisi hteo da ih prihvatiš kao mogućnost? Nisi li do sada zaključio da kada nešto treba da uradiš kako valja, da se ni na koga ne možeš osloniti osim na sebe samog!

Probudi se sada kada još uvek ima vremena. Počni da se pripremaš sada. Ne čekaj da te promene sledeće zime zateknu nespremnog, jer tada, osim negodovanja nećeš ništa vise moći da uradiš.

 

Zato ti se mi sada obraćamo.

 

Poštedi sebe nerviranja oko stvari koje su neizbežne. Budi u toku sa dešavanjima! Ne okreći leđa od problema, jer on nikuda neće otići, on te čeka.

Nauči nešto novo i primeni ga u svoju korist.

Dopusti nama da te uputimo u mogućnosti, a ti sam proceni šta ti valja činiti.

Mi već godinama radimo na tome da pričom i na primerima pokažemo sugrađanima gde greše i šta mogu da urade da lakše podnesu nastupajuće promene.

 

Mi smo Udruženje EkoEnergija.

Mi smo ona spona između ovih velikih spavača i tebe, malog spavača.

Mi smo budni i radimo u Vašu korist.

 

Udruženje EkoEnergija – Kragujevac 


No Comments Yet...

Dodajte komentar