: Home › › Međunarodni sajam energetike

Međunarodni sajam energetike 2015

MEĐUNARODNI SAJAM ENERGETIKE

Udruženje EkoEnergija uzelo je i ove godine aktivno učešće na 11 Međunarodnom Sajmu Energetike održanom u Beogradu od 14.-16.10.2015. godine.

Za nas je naročito bilo značajna "KONFERENCIJA O ENERGETSKOJ EFIKASNOSTI" i sa nje izdvajamo sledeće:

Bez ozbiljne primene mera energetske efikasnosti Srbija će ući u spiralu rasta potrošnje energije i biće nam sve teže i skuplje da ispunimo međunarodnu obavezu da do 2020. godine 27 odsto ukupne potrošnje bude iz obnovljivih izvora, izjavila je na Konferenciji o energetskoj efikasnosti Ana Brnabić, potpredsednica Upravnog odbora NALED-a – Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj. – Za ostvarivanje ove obaveze i cilja potrebno je 1.092 MW novih kapaciteta, ali ako se ne bude vodilo računa o energetskoj efikasnosti 27 odsto potrošnje biće uskoro mnogo više od 1.000 MW.

Antonela Solujić, šef Odseka za unapređenje energetske efikasnosti u Ministarstvu rudarstva i energetike, istakla je da je Zakon o efikasnom korišćenju energije iz 2013. predvideo mogućnost uvođenja energetskog menadžmenta u javnom sektoru i kod velikih potrošača - imenovanje lica koja će svakog dana brinuti koliko se i na koji način troši energije i kako da se uštedi. Ona je najavila da će Vlada Srbije do kraja godine propisati obavezu ostvarivanja uštede u javnom sektoru.

Ambasador Danske Mihael Borg Jansen izjavio je da njegova zemlja poslednjih nekoliko decenija, zahvaljujući primeni mera energetske efikasnosti, beleži stalan ekonomski rast bez rasta potrošnje. Od 1990. bruto domaći proizvod uvećan je gotovo 40 odsto, potrošnja energije smanjena je sedam odsto, a emisija ugljendioksida manja je gotovo 30 odsto. Korišćenje kvalitetnih tehnologija i izolacija zgrada donela je značajne uštede u javnom sektoru, a razvijena je i kompletna industrija materijala za izgradnju pametnih zgrada. Preusmeravanje energetskog sektora nije lako ni za jednu državu i učenje iz našeg iskustva biće korisno za Srbiju i celokupni region, naglasio je ambasador Danske u Srbiji.

Sajam energetike2015  Sajam energetike 2015