: Home › › Finansiranje projekata zaštite životne sredine

Potpisani ugovori sa ekološkim udruženjima

Predstavnicima udruženja iz oblasti zaštite životne sredine čiji su projekti dobili podršku grada na osnovu Konkursa za dotaciju udruženjima u oblasti životne sredine i održivog razvoja u 2016. godini, danas su u zgradi Grada uručeni ugovori. Među udruženjima koja su potpisala ugovore su Ekološko udruženje fanova kampova, Gljivarsko udruženje Šumadije, Udruženje srpsko-rumunskog prijateljstva “Riznica“, Udruženje građana “Kg fokus“, “Eko energija“, Centar za ekološko obrazovanje i održivi razvoj, Udruženje Ferijalni grada Kragujevca, Ekološko istraživačko društvo “Mladen Karaman“, Odred izviđača “Bogoljub Boba Popović“, “Stakleno zvono“, Udruženje za društveni razvoj mladih “Interaktiv“ i dr.

Na ovaj način podržane su ekološke akcije, tradicionalna izložba gljiva u Kragujevcu, akcija “101 dan za 101 crnu ekološku tačku“, izrada ekološke mape teritorije grada Kragujevca, edukacije mladih i radionice, “Eko pozorištance“ i “Eko fest“ i dr.

Konačno, nakon dve godine, realizovali smo ponovo konkurs i dodelili sredstva udruženjima iz oblasti zaštite životne sredine. Ovoga puta opredelili smo oko 2,6 miliona dinara za 15 udruženja koja su aplicirala i čiji su projekti prihvaćeni i koji su korisni i saglasni sa ciljevima i programima koje mi na nivou lokalne samouprave planiramo da sprovedemo u oblasti zaštite životne sredine - kaže Vladimir Maksimović, član Gradskog veća za zaštitu životne sredine, ravnomerni i održivi razvoj.

Na ovaj način, prema Maksimovićevim rečima, lokalna samouprava pokušava da uvede red u ovu oblast, da se unapred planiraju sredstva i da se konkurs raspisuje svake godine u isto vreme kako bi udruženja mogla na da računaju na taj novac i na vreme planiraju svoje projekte. Sredstva koja građani uplaćuju na ime ekološke takse tkz “ekološki dinar“ sada se troše namenski, isključivo za projekte iz oblasti ekologije.